Olta Balıkçılığı İle İlgili Merak Ettikleriniz
Olta Balıkçılığı İle İlgili Merak Ettikleriniz
Olta Balıkçılığı 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin neredeyse her bölgesinde keyifle yapabileceğiniz bir aktivitedir. Bir çok doğa sporda olduğu gibi bu hobi de bazı püf noktaları ve uzmanlık içermektedir.
Meraya ve hedef balığa göre makine ve kamış seçimi oldukça önemlidir. Olta ve ekipman seçimi için internetteki videoları izleyebilir ya da uzman kadromuzdan bilgi alabilirsiniz. Bu sayede yanlış seçimlerden uzak durarak, balık tutmanın keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz.
Surf Olta Balıkçılığı
Olta balıkçılığı, 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde; şehirde, tatilde ailenizle ya da arkadaşlarınızla yapabileceğiniz en eğlenceli hobilerden bir tanesidir. Bu yazımızda sizlere olta balıkçılığı konusunda en çok merak edilen; Surf ve Spin ( at-çek ) avcılığı konusunda bilgi aktaracağız.
Surf olta balıkçılığı disiplininde kullanılan kamış ve makineler kıyıdan uzak atış için tasarlanmış ekipmanlardır. Genel olarak yemli avlar için uygun olsa da; bu ekipmanlar ülkemizdeki boğazlarda kıyı derinliğinin fazla olması dolayısıyla, kurşun arkası olarak tabir edilen metodla, at-çek avcılığı için kullanılabilmektedir.
Bu disiplinde kullanılan kamış boyları 350cm ile 450cm arasında değişmektedir. Kamışlar katlanabilir ya da parçalı olabilmektedir. Eğer taşıma ve saklama alanı konusunda sıkıntı yaşanmıyorsa daha yüksek performans için parçalı kamışlar tavsiye edilmektedir.
Makine boyları ise 8000 ile 14000 (kafa büyüklüğü) tercih edilmektedir. Yine surf makineleri düşük devirli ve yüksek torklu olmaktadır.
Bunun dışında yemli avlarınızda küçük balıkların yeminizi iğneden çıkarmaması için yem ipi kullanmanız tavsiye edilir.
Spin Olta Balıkçılığı
Spin ya da at-çek avcılığı oldukça keyifli ve ülkemizde diğer olta balıkçılığı disiplinlerine göre görece yeni bir av metodudur.
Bu avlanma çeşidinde amaç balığın harekete karşı duyarlılığından faydalanarak balığı kandırmaktadır.
Yem olarak başlıca plastik sahte balıklar, silikonlar, metal kaşıklar sayılabilir. Hedef balığa, suyun durumuna, gündüz geceye göre bir çok markanın çok çeşitli sahtesi bulunmaktadır.
Olta kamışları tercihen parçalı olmakla beraber; 220cm ile 300cm arasında değişmektedir.
Olta makineleri, 2000 ile 5000 (kafa büyüklüğü) arası tercih edilmektedir.
Bunun dışında ip misina kullanmanız, hem çeker değerinizi hem de atış mesafenizi arttıracaktır.
Jig ile Olta Balıkçılığı
Jig ile olta balıkçığı balığı hareket ile cezbetme açısından spin avına benzemekle beraber kullanılan sahtelerin metal olması ve düşüş aşamasında da balığı cezbetmesiyle spin avından ayrılır.
Tekneden ve kıyıdanjig ile avlanabilirsiniz. Tabii ki kıyıdan ve tekneden yapılan jig avcılığı arasında kamış ve makine farkları mevcuttur.
Tekneden yapılan jig avlarında 150-220cm kamışlar kullanılmaktadır.
Makineler ise çıkrık tarzı ya da 8000-20000 kafa büyüklüğüne göre tercih edilebilir.
Kıyıdan Yapılan Jig avlarında ise 290-330cm kamışlar kullanılmaktadır.
Makine Tercihinde ise 5000-10000 kafa makineler tercih edilebilir.
Bu avcılık metoduna Hedef balıklar torik ,tombik, liça, sinarit, orfoz lagos, gibi balıklardır.
Hedef balıklar genelde büyük balıklar olduğu için makine ve kamışlar dayanıklı ipinizin ise gerekli çeker değerlerine uygun olması oldukça önemlidir. Ayrıca sürprizi bol bir avcılık metodu olduğu için ava başlamadan önce kalama ayarını yapmayı unutmamak gerekir.
Lrf ( Light Rock Fishing ) Balıkçığı
LRF avcılığı aslında uygulama olarak spin avcılığına çok yakın bir av türüdür. Japonya’dan dünyaya yayılan bu av türünde olabilecek en küçük makineler ve kamışlar kullanılır. Amaç küçük balık da yakalansa alınan keyfi maksimize etmektir.
Lrf kamışları genellikle 190-250cm arasında olmaktadır. Kamışlara
Lrf makineleri ise 500-2000 kafa çapına sahiptir. Yine makine tercihlerinde düşük devirli makineler ön plandadır
Lrf avlarında hedef balıklar mırmır, çipura, karagöz, ispari, levrek gibi balıklardır.
Kamışın ve makinenin küçük olması sebebiyle taşıması çok kolaydır . Tatillerinizde, ailenizle ya da arkadaşlarınızla beraber deniz ya da göl kenarındayken pratik bir şekilde oltanızı suyla buluştrabilirsiniz.
Yem olarak maket balıklar, kokulu silikonlar, vibrasyonlar , micro jigler kullanılmaktadır.
Yine belirtmemiz gerekir LRF avcılığı küçük balık avcılığı olarak düşünülmemelidir. Sürprizi ve trofesi bol bir avcılık metodudur. Bu bağlamda ava başlamadan önce kalama ayarınızı yaptığınızdan emin olmanız büyük balıkları kaçırmanızı yüksek orada engelleyecektir.
Olta balıkçılığı ile ilgili sorularınız varsa ya da uzman ekibimizden yardım almak isterseniz; tarafımızı arayabilir, whatsapp ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.